Gespot: Muntvlinder

Vlinders zien we zeer regelmatig in onze tuinen, maar de muntvlinder (Pyrausta aurata) kun je, omdat hij maar 10 tot 15 millimeter groot is, snel over het hoofd zien. Op de foto zie je de vlinder op munt zitten, een van de waardplanten waarop hij zich thuis voelt. Door lang naar de plant te kijken ontdekte ik ook wat rupsjes die lekker aan het eten waren en andere die zich aan het inkapselen waren om zich te gaan verpoppen. 

De vlinder is steeds meer te zien. Door de opwarming zijn ze via de munt die in de slootkanten groeit steeds verder naar het noorden getrokken. Het volgende vond ik terug op internet over zijn levenswijze: “De eieren worden op de bladeren afgezet, meestal aan de bladonderzijde. De rupsen leven in twee generaties, de zomergeneratie leeft in de zomer in een klein spinsel waarbij de bladeren bijeen gesponnen worden. Het rupsenstadium duurt ongeveer twee weken, het popstadium neemt doorgaans niet veel langer dan een week in beslag. De overwinterende generatie leeft op dezelfde wijze als de zomergeneratie, maar gedurende de winter overwinteren zij als volgroeide rups in een samengevouwen bladerenomhulsel waarna zij in april verpoppen. De uiteindelijke verpopping vindt plaats in het spinsel. Wanneer je wilt dat er meer van deze vlinders komen is het belangrijk dat je samengevouwen  bladeren laat zitten aan de plant en het in de herfst gevallen blad laat liggen zodat de verpopping kan plaatsvinden.” 

Klein detail: kijk bij het oogsten ook of je eitjes of omgevouwen blad ziet. “Waardplanten ofwel voedsel zijn vooral soorten munt (Mentha), zoals in Nederland vooral watermunt (M. aquatica), aarmunt (M. spicata) en appelmunt (M. rotundifolia). Maar ook op wilde marjolein (Origanum vulgare), veldsalie (Salvia pratensis), citroenmelisse (Melissa officinalis), wild kattenkruid (Nepeta cataria) en soorten steentijm (Calamintha spp.) (Goater, 1986a).”  

Ellen van Rooden

Tekst gebruikt met dank aan de non-profit projectorganisatie Micolepidoptera: Muus, T.S.T. & Corver, S.C. (2020). Microlepidoptera.nl, atlas van de kleine vlinders in Nederland. http://www.microlepidoptera.nl

Dit vind je misschien ook leuk...