Het nut van heermoes

In onze tuinen komt veel Heermoes voor. Vooral de tuinders op de zuidzijde zullen deze plant goed kennen. Heermoes voelt zich in het bijzonder thuis op vochtige plaatsen waar veel planten dicht opeen staan.

Heermoes is oneetbaar, in bescheiden hoeveelheden kun je wel van het blad thee trekken: één volle theelepel op een kwart liter water.

De geneeskrachtige werking van heermoes is bijna eindeloos. Ik noem een paar redenen om het te gebruiken: het verhoogt de weerstand, ondersteunt bij gewrichtspijnen en botontkalking en heeft een versterkende werking op blaas, nieren en urinewegen. Ook wordt het aanbevolen om veroudering van elastische weefsels tegen te gaan, zoals de huid.

Op de tuin kan heermoes gebruikt worden als meststof en ze is van onschatbare waarde als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen schimmels, vooral meeldauw. Daarvoor moet je de plant op de volgende manier bereiden.

Recept

Oogst heermoes groen, vul er een pan mee, beetje aandrukken en net zoveel (regen)water erop tot het onder staat. Een half uurtje zachtjes koken en daarna 24 uur laten staan. Filteren (ik doe het in een afsluitbare fles) en  klaar!

Verwijder van met meeldauw aangetaste planten de aangetaste bladeren en besproei daarna de planten m.b.v. een plantenspuit royaal met verdunde heermoes. De meeste recepten hebben het over één deel heermoesextract op 5 delen water. Ik gebruik zelf één op drie.

Succes! 

Marja Oosterman

Wil je meer lezen over heermoes, klik dan hier.

Dit vind je misschien ook interessant...