Koriander: love it or hate it

Koriander (Coriandrum sativum) is geliefd, maar wordt ook verguisd. Vaak wordt de smaak van koriander beschreven als lijkend op peterselie (het kruid wordt ook wel Chinese peterselie genoemd) met iets meer citroensmaak, maar voor anderen heeft koriander een zeepsmaak die een gerecht echt kan verpesten. Hoe dat komt lees je verderop…

Zaaien en oogsten

Koriander  is over heel de wereld in keukens terug te vinden maar komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het is een eenjarige plant die lijkt op platte peterselie maar aan de geur kun je het onderscheiden. Je eet het kruid het beste vers, gedroogd koriander blad heeft minder smaak. De zaden daarentegen kun je gebruiken als specerij. 

Koriander kun je makkelijk ter plekke zaaien rond april, al moet gezegd worden dat zaailingen populair zijn bij slakken dus (eerder) voorzaaien kan ook. Bij 15 graden ontkiemt koriander in ongeveer twee weken. Zaai in voedselrijke luchtige grond liefst halfschaduw (bij droogte en warmte schiet koriander snel door). Al snel kun je blad oogsten. Als je het laat groeien, vormt koriander in juli witte bloempjes in prachtige schermpjes. Het zaad komt daarna en kan je oogsten als het droog (bruin) is. Goed laten drogen, roosteren in de koekenpan en eventueel malen (in een vijzel) als je het wil bereiden. Ketoembar, het poeder dat je krijgt na het malen, smaakt iets warm kruidiger en minder zepig. Zowel in zoete gerechten (gebak) als in hartige gerechten wordt het veel gebruikt.

Tweede ronde

Dit jaar was het erg droog, de koriander in mijn tuin is snel doorgeschoten. Ik hoop op een tweede ronde dit jaar. Dat kan. De koriander zaait zichzelf uit en vormt weer nieuwe zaailingen die je in het najaar kunt oogsten. De koriander zal dan niet meer zo snel doorschieten omdat het kouder is.

Genen

Maar ok, waarom vinden sommige mensen koriander zo vies? Het lijkt verklaarbaar vanuit de genen: onderzoekers ontdekten dat de haters van koriander (ongeveer 15 procent van de mensen) hetzelfde gen delen, namelijk het gen OR6A2. Haters kunnen de aangename geur van het bestanddeel dodecanal niet waarnemen. Dus helaas als jij een van hen bent…

Nog meer korianderweetjes

  • Koriander is onderdeel van het kruidenmengsel dat we kerrie noemen.
  • Je kunt koriander een paar dagen bewaren in natte keukenrol in de koelkast.
  • Koriander ondersteunt bij bloedarmoede, mazelen, verkoudheid en hernia’s. Ook heeft koriander ontstekingsremmende eigenschappen en zou het helpen bij klachten van reuma en artritis. 

Zhug

Tot slot, hoe gebruik je koriander in de keuken? Vers blad gaat in salades en oosterse en Midden-Oosterse gerechten, de zaden (of ketoembar) gebruik je bij paling, lamsvlees, en in brood, pasteien en speculaaskruiden. De combinatie paling-koriander viel mij op en ik vond dit recept op internet voor soep met koriander, courgette en paling: https://www.foody.nl/recepten/koriandersoep-met-paling-18541.html. Een andere superlekkere tip met koriander is Zhug (http://wereldgerecht.nl/midden-oosten-recepten/zhug-recept-yemen/): een makkelijk te maken saus uit Yemen met groene peper, korianderblad, peterselie, knoflook en olijfolie. Te gebruiken bij falafel en andere oosterse gerechten. Wij thuis zijn er verslaafd aan, maar wij zijn dan ook beide koriander-lovers!

Lara van den Bosch 

Dit vind je misschien ook leuk...