Zuidvijver

Onze tuinen krijgen er een vijver bij in de loop van de zomer. Dat is in elk geval het plan van de commissie Natuurlijk Tuinieren. De vijver komt in de boomgaard op de zuidzijde, achter de appelbomen, tegen de tuin van Helène aan. In principe is er ruimte voor een vijver van ongeveer anderhalf bij twee meter, maar we moeten natuurlijk uitkijken dat we de wortels van de bomen niet beschadigen. Hopelijk lukt het tot tachtig centimeter diep te gaan, zodat er voldoende ruimte is voor amfibieën om zich voort te planten. 

Kleine impressie vanaf het pad hoe het zou kunnen

Ultieme doel is natuurlijk dat de vroedmeesterpad er zich thuis voelt en die voortaan zijn lied aan de Abstederdijk kan laten horen. Maar de vijver moet ook een pleisterplaats worden voor bijvoorbeeld libellen en waterjuffers en een drinkplaats voor merels en egels.

Aan de zuidkant van de Minstroom vind je relatief weinig water. Om de verspreiding van dieren die daarvan afhankelijk zijn te vergroten, kun je helpen door zelf een vijver aan te leggen, maar ook simpel weg een afwasteil ingraven in je tuin helpt al enorm. 

Wil je helpen bij de aanleg van de vijver in de boomgaard en/of helpen bij het beheer ervan, stuur me dan even een mailtje.

Kees Bals

keesbals@planet.nl

Dit vind je misschien ook leuk...