Met champost een verschil van dag en nacht
Na bijna tien jaar op de wachtlijst te hebben gestaan, kreeg ik drie jaar geleden een tuin op het Stroesterrein, waarvan ik dacht dat hij redelijk vruchtbaar was. Maar helaas wilde er na twee jaar nog nauwelijks iets groeien, ondanks het vele werk en de energie die Marijke, mijn hulptuinder, en ik er in gestopt hadden. Wat we ook probeerden – groenbemesters, koemestkorrels – de grond bleef schraal en de opbrengst verwaarloosbaar. De schouwcommissie was ook niet tevreden over het resultaat van onze inspanningen. Dat was zeer frustrerend.
Totaal uitgeput
We besloten toen om de grond te laten analyseren en een bemestingsadvies aan te vragen bij AVVN, de landelijke koepel van volkstuinverenigingen. Op aanwijzingen van AVVN namen we op twintig plekken verspreid over de tuin grondmonsters. De samengevoegde grondmonsters stuurden we voor analyse naar Eurofins Agro in Wageningen. Gebaseerd op de bevindingen van Eurofins stuurde AVVN ons vervolgens een bemestingsadvies. Uit de analyse bleek dat de grond totaal was uitgeput en bovendien te zuur was. Dat was wel schrikken. Ik had geen idee dat de grond van mijn tuin er zo slecht aan toe was. (Zie het resultaat van de analyse en het bemestingsadvies in de illustratie.)

Twee kuub
Een van onze buurtuinders had goede ervaringen met champignoncompost. Na overleg met AVVN en Agrofins besloten wij om dat ook te gebruiken. Uitgaande van de nutriënten- en mineralensamenstelling van de champignoncompost en het bemestingsadvies berekenden we dat we minstens twee kubieke meter compost nodig hadden voor onze tuin van tachtig vierkante meter. Een belangrijke eigenschap van champignoncompost is dat het de grondstructuur verbetert.

Kalk
Begin maart werd de compost afgeleverd in twee BigBags op de stoep aan de Abstederdijk, die we met kruiwagens naar de tuin vervoerde. We verspreidden de champost niet in een keer over de tuin, maar verdeelden die geleidelijk aan zodra we een stuk onkruidvrij hadden gemaakt. Vooraf bekalkten we de grond om de pH-waarde te verhogen. We zaaiden pas na een paar weken om het onkruid dat na de grondbehandeling opkwam eerst nog een keer weg te halen (vals zaadbed).
Mooi rul

De champost heeft inderdaad de bodemstructuur en de mineralenhuishouding van de tuin aanzienlijk verbeterd. De grond zag er eerst schraal uit en is nu mooi rul. Vergeleken met de twee voorafgaande jaren is de opbrengst van de tuin werkelijk een verschil van dag en nacht. Sinds april, mei oogsten we: aardbeien, bietjes, spinazie, rucola, gemengde sla, kropsla, boterboontjes, peulen, kapucijners, overvloedig veel tomaten en courgettes, komkommers, sperziebonen, snijbonen, frambozen, rode aardappeltjes, knoflook en sla-uitjes. De andijvie, spruiten en boerenkool staan er momenteel goed bij. Tussen de perceeltjes door en langs de randen hebben we planten gezaaid en gepoot om bijen en insecten aan te trekken zoals klaver, dahlia’s, smeerwortel, lavendel en tagetes (tegen aaltjes). De oogst van sommige producten was zo overvloedig dat we konden uitdelen aan vrienden, familie en buren.
Catharina van Heel