Zelfs het bestellen van zaden verandert

Meedoen met de zaden aankoop?

De aankoop voor het groeiseizoen 2021 is geweest. Medio november 2021 volgt nieuws over de aankoop voor 2022.

In de Minnbrief 14 stond het al te lezen: Alles is anders dit jaar en zo ook de gezamenlijke aankoop van biologisch zaadgoed bij de Bolster. Het wordt voor een vereniging meer werk om het te organiseren, maar gelukkig heb ik een aantal leden bereid gevonden om hierbij te helpen. Hieronder staat het eerdere bericht.

Het doosje met catalogi en bestellijsten is binnen. Mail naar tuindersverengingabstede@gmail.com als je mee wilt doen. Ook niet leden van de vereniging mogen meedoen, want hoe meer mensen voor biologisch gaan hoe beter voor het bodemleven en de insecten.

  • Inleveren uiterlijk 14 december 2020
  • Je krijgt bericht per mail wanneer de bestelling voor je klaar ligt
  • In de mail staat hoe je de factuur kunt voldoen

________________________________________________________________________________________________________________________

Zelfs het bestellen van zaden verandert

Heel leuk dat heel Nederland door corona aan het tuinieren is geslagen en zeker goed dat veel mensen dat biologisch zijn gaan doen. De keerzijde is dat de Bolster, bij wie we onze gezamenlijke zadenbestelling altijd plaatsen, het te druk heeft gekregen. 

Verandering van spelregels

Voor het komende seizoen betekent het dat de Bolster ons geen 40 procent korting meer geeft, maar dat we mee doen in de aangepaste staffelkorting. Bovendien biedt de Bolster niet langer de extra service voor inpakken en factureren per aparte tuinder. Een paar jaar geleden heeft de Bolster dit laatste al eens uitgeprobeerd: een vereniging stuurt niet alle individuele lijsten op, maar maakt er één lijst van die via de webshop wordt ingevoerd. Dan wordt er een doos vol zaad bezorgd die per tuinder gesorteerd moet worden. En per tuinder dient er dan een factuur opgesteld te worden. Nu hoefde ik alleen per tuinder de gekregen korting en btw te berekenen. 

De Bolster biedt wel een vroegboekkorting van 10 procent bovenop de staffelkorting als we tussen 16 november en 18 december bestellen.

Wat betekent dit?

Met veel genoegen heb ik jarenlang het gezamenlijk bestellen van biologische zaden (de Bolster) en daarnaast zaad en pootgoed (Van der Wal) op me genomen. Door deze service aan te bieden is het makkelijker om voor biologisch te gaan. Niet biologisch betekent dat er allerlei chemicaliën de grond in gaan wat niet goed is voor het leven onder en boven de grond. Die chemicaliën hebben een blijvend effect, zelfs als het bij- en vlindervriendelijke planten betreft. 

Hoe verder?

Houdt het hierbij dan op? Dat hoeft natuurlijk niet. Er zijn een paar punten waar we ons op moeten beraden:

1. Vast staat dat ik dit niet meer alleen wil doen. Dus wie biedt zijn/haar hulp aan?

2. Mijn inschatting is dat we zeker 20 procent korting zouden kunnen houden, misschien net aan 25 procent. Maar bestellen we vóór 18 december dan komt daar 10 procent bovenop. Willen we voor 18 december bestellen?

Reageer door een mail te sturen naar tuindersverenigingabstede@gmail.com

Met deze link kun je het bericht van de Bolster nalezen.

Ellen van Rooden

Dit vind je misschien ook leuk...