Een composthoop kan op verschillende manieren worden opgebouwd. Het voorbeeld hieronder is opgebouwd met stalmest. Gecomposteerde mest kan je bij al je gewassen aanbrengen. De mest ligt in een afgedekte hoop te wachten tot je de hoop opzet.
Ga te werk op een plek waar ook wat schaduw is. De ideale maten voor een composthoop is 1m bij 1m en 1m hoog. Dit is voldoende voor een tuin van 80 tot 100m². Zet de hoop direct op de wat losgemaakte grond op. Leg onderop wat grovere takken (dit geeft lucht), leg hier een laag vers groen onkruid, tuinafval op, hierop een laag keukenafval van groenteafval, eierdoppen, thee en koffieprut. Leg hier een laag met mest op, hierop weer groenafval en daarop stro, of dode stengels van peulgewassen, mais stengels e.d., hierop weer keukenafval en strooi hier een heel dun laagje kalk overheen, dan weer groenafval, mest etc. Het hoeft allemaal niet zo precies. Wissel het af hoe het je uitkomt. Zorg dat alles enigszins in verhouding blijft. Een ding is echter heilig: wanneer je kalk toevoegt, strooi het nooit in directe aanraking met mest. Dan verliezen ze alle twee hun werking.
Gooi er een aantal gieters overheen en dek eventueel af zodat het extra gaat broeien.
Het werkt ook goed als je de hoop na een poos eens omgooit.
Je kunt zeker één keer per jaar je composthoop leeghalen. Het meeste is dan goed genoeg verteerd. De tijd die voor composteren nodig is, hangt samen met de zuurgraad. Hoe zuurder, hoe minder goed het verteert. Blad, takken, turf en mos zijn zuur. Maar die geven wel mooie humus en kalk verlaagd de zuurgraad.