Serie de tuin van….

De tuin van… Marja Oosterman

Prachtige snijbiet

De tip van de groenteman

Na het vertrek van Marian Blom werd haar goed onderhouden tuin gesplitst. Ik mocht begin 2017  kiezen welke helft ik wilde. Na zevenentwintig jaar een ligusterheg te hebben onderhouden die aan een zijde van voormalig tuin 2 ruim tien meter lang was, had ik mijn keuze snel gemaakt: tuin 25 aan het binnenpad. Mijn nieuwe buurvrouw kreeg de 75 vierkante meter met de heg en een boompje en ging rigoureus aan de gang met de hele tuin een infrastructuur geven en een perfect teelt-wisselplan. Zo’n tuinder ben ik niet, maar eind 2017 vroeg ik me vertwijfeld af of ik haar voorbeeld moest volgen want er was maar weinig wat lukte. De rabarber deed het goed evenals de salie, maar die waren nog door Marian aangeplant en ook dankzij haar had ik een leuke naoogst van peterselie en tijm, maar van wat ik zelf zaaide kwam weinig op en wat opkwam werd grotendeels weggevreten. Ik was met de tuin te laat geweest voor verse mest, maar Marian had een gigantische hoeveelheid compost achtergelaten waar ik zaaigoten en plantgaten ruimschoots mee kon vullen.

In de buurt van de tuin zijn veel grote bomen en in mei kreeg ik door dat de loop van de zon daardoor zodanig beïnvloed werd, dat alle delen van de tuin op verschillende tijden in de volle zon lagen, maar elk maximaal vier uur. Juni, juli en augustus staat de zon hoog genoeg om de grond langer te beschijnen en typische zomergroenten deden het gelukkig wel goed. Maar van alle nateelt kwam weer weinig tot niets terecht.

Excuusleugen

In het voorjaar van 2018 bezocht ik op de markt de kraam van een nieuwkomer, een groenteman. Ik kocht een paar aanbiedingen en tot mijn eigen verrassing vond ik het spontaan nodig om te zeggen dat ik niet veel kocht omdat ik een moestuin had. Waarom zei ik dat? Mijn moestuin leverde bijna niets op… Beschaamd over die spontane excuusleugen ging ik naar huis.

Vier weken later kwam ik weer bij die groenteman en het eerste wat hij zei was: “Hoe is het met je moestuin?”

Ik antwoordde heel eerlijk “Niet goed”. Deze al bijna bejaarde groenteman bleek beroepsteler te zijn geweest en nu nog hobbyteler te zijn. Ik vertelde over de bomen en het zonlicht. Hij zei: “Je hebt niet alleen last van te weinig licht, je hebt nog meer last van de boomwortels.”Hij vertelde dat fijne boomwortels veel verder reiken dan de meeste mensen denken.

Als je de grond een spadiep omspit, gaan alle voedingsstoffen van de toplaag naar de bomen.

Als je de grond een spadiep omspit, gaan alle voedingsstoffen van de toplaag naar de bomen. Ook het onderspitten van mest en compost zorgt er in feite voor dat de meeste voedingsstoffen naar de bomen gaan. De groenteman-teler legde uit dat de oplossing ligt in oppervlakkig mesten.

Bloedmeel

Ik kocht bloedmeel en strooide dat o.a. rond de miezerige courgetteplantjes. Ik had ze thuis voorgetrokken, maar in de volle grond waren ze in ruim een maand tijd nauwelijks gegroeid. Vijf (!) dagen na de bloedmeel gift waren de plantjes vier keer zo groot en een week later kwamen de eerste vruchtbeginselen tevoorschijn.

2018 werd een oogstjaar zoals ik nog nimmer heb beleefd. Niet op mijn aanvankelijke zonnige 140 vierkante meter grote tuin die ik eind 1983 kreeg, niet als medetuinder op tuin 7.

Tegenwoordig koop ik bijna alles wat mijn tuin niet oplevert bij die groenteman…

Marja Oosterman

De tuin in de zomer van 2018