Vroedmeesterpadden

mannetjes vroedmeesterpad

Mannetjes vroedmeesterpad

Zes vroedmeesterpadden (mannetjes) verzorgen hun nakomelingen. Ik ontdekte ze deze week (25/5) toen ik een plantenbak voor groenafval wilde gebruiken die daar een tijdje ongebruikt stond. Zij waren er onder gekropen en hadden de eitjes als parelsnoeren om hun lijfjes gewikkeld. Ik heb gauw hun dak weer herplaatst. Op de foto, een dag later, waren al die eitjes weer helemaal anders bij elkaar gelegd.

De padden zijn in mijn tuintje al sinds 1975  honkvaste bewoners geworden. Ze bewonen al heel lang een riante burcht, gemaakt van een hoop stenen die, inmiddels prachtig bemost, een sieraad vormt en zo langzamerhand een monumenten status verdient.
Toch raar om een meter verderop een extra kraamkamer te kraken als je al zo ruim woont.  En ze weten toch inmiddels dat zo n losse plantenbak geen duurzame oplossing is? Hoewel, misschien hadden ze behoefte aan een warmere plek. Maar goed.  Zeer binnenkort gaan onze toekomstige larven het water in. In de toekomst kunnen ze zich verenigen in het koor van hun soortgenoten. Hun vrolijke lokroep in het voorjaar is de korte fluittoon tussen de C en de F.
Robert van Gemert
Wil je weten hoe de vroedmeesterpadden in Utrecht beland zijn, lees dan het artikel in het tijdschrift van RAVON.

Dit vind je misschien ook interessant...