Tuindersvereniging Abstede Site

Mythes en weetjes over spinazie

Over bijna geen ander gewas bestaan zoveel mythes als over spinazie: je wordt er ijzersterk van, je mag het niet opnieuw opwarmen en het nitraat erin is giftig. Lara houdt ze allemaal tegen het...

Een egelhotel

Els maakte dit najaar een overwinteringsplek voor een egel in haar tuin. Ze hoopt op een logé.  Door verstening van hun leefgebied en door ziekte hebben de egels het moeilijk. In tien jaar tijd...

Spruiten met miso uit de oven

Uit de keuken van Kok Met oer-Hollandse spruiten op de oriëntaalse toer. Ingrediënten: 500 Gram spruiten (uit de tuin) Rode miso pasta (bijvoorbeeld van Amazing Oriental in Hoog Catharijne, ze hebben daar een veelvoud...

Het verlangen

Een verhaal uit de kortedagentijd Robin schrok. Een donkere gestalte zat vlak boven hem op een tak. De zwarte vlek schrok ook, zag hij. Hetzelfde moment besefte Robin dat hij zojuist met een tik...

Maak je tuin winterklaar voor de bewoners

Bij ‘de tuin winterklaar maken’ denken we meestal aan snoeien en opruimen (en misschien ook nog aan ‘neutronenkorrels’). De bewoners van je tuin zitten daar helemaal niet op te wachten. De puttertjes hebben de...

Lof aan de landman

Nieuw tuindersliedboek (1) Tuinders houden van zingen. Hoog tijd voor een ‘Nieuw tuindersliedboek’. In deze eerste bijdrage daaraan bezingen we koolrapen, het graan én onze eigen tuindersvereniging. Het lijkt erop dat waar drie of...

Boek in de tuin

Leunen tegen de schaduwen van bomen De Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal leidt ons via een wonderlijke tocht door Praag naar een besloten tuin. Wie is de deviant? “Er helden symfonische takken over de door...

Al het goede (en slecht) komt uit Japan

Japanse wijnbes Naast Japanse duizendknoop, Japanse esdoorn en Japanse kers heb je ook de bijzondere Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius). Angeles heeft er een paar meter van aan het pad groeien (tegenover de boomgaard) en...

Uienquiche van de zomerborrel

Voor de zomerborrel op 17 juli nam Nol een uienquiche mee. Veel mensen vroegen hem om het recept. Neem vijf gele en vijf rode uien (middelmaat) en snijd deze in halve ringen.  Bak deze...

Yakisoba

Uit de keuken van Kok Ewoud verwerkte wortel en kool uit eigen tuin in een snelle ‘yakisoba’, Japanse gebakken noedels. Ingrediënten: noedels 250 gr 1 ui halve witte (of spits)kool middelgrote wortel garnalen saus:...