Nieuwe bloeiers langs de oever

Nieuwe bloeiers langs de oever
 
Grote egelskop, Grote kattenstaart en Moerasspirea staan sinds zaterdag 25 augustus (weer) langs de Minoever. Pelle en ik konden, met dank aan Geeske, een aantal planten meenemen bij ATV Stadion, waar binnenkort de sloten worden uitgebaggerd. Egelskop en Moerasspirea stonden eerder langs de Minstroom, maar hadden de aanleg van de nieuwe beschoeiing dit voorjaar niet overleefd.
 
Het zijn alle drie typische planten voor een boekoever.Egelskopheeft lange, smalle, rechtopstaande bladeren en de bloeiwijze ziet er uit – het zal je niet verbazen – als een egelskop.Grote kattenstaartheeft paars-roze bloemen die langs de steel staan waardoor een gelijkenis ontstaat met (jawel!) een kattenstaart.Moerasspireamaakt onderdeel uit van de rozenfamilie en heeft kleine witte bloempjes die bloeien in weelderige trossen. Als de planten aanslaan krijgt de beek weer een iets natuurlijker aanzien.
Het zou mooi zijn als we de oevers en de beek verder kunnen vernatuurlijken. Achter de beschoeiing is nog volop plaats voor andere beekplanten. Denk bijvoorbeeld aan Zegge, Waterweegbree, Engelwortel, Moerasscherm, Pinksterbloem, Watermunt, Moerasvergeet-me-nietje en Moerasandoorn. Als je plekken weet waar we deze of andere oever- en waterplanten kunnen en mogen vandaan halen,laat het dan even weten.
 
Kees Bals

Dit vind je misschien ook interessant...