Wat doen we dit voorjaar?

Tips van tuinders 2019

Yoghurtbekers

Mijn medetuinder Jeroen snijdt uit stevige, grote yoghurtbekers de bodem en zet die dan rond zijn – al dan niet voorgewerkte – jonge tuinboonplanten. Of eigenlijk rond elk jong plantje. Dat beschermt enorm tegen slakken en ander ongediertevraat. Het ziet er alleen niet uit. Superlelijk maar het helpt wel.

Britt Nelemans

Zomerwortels

Een gewas dat ik lekker, leuk en vrolijk vind is de zomerwortel. Je kunt zakjes zaad kopen met zomerwortels in allerlei kleuren. Ze groeien snel. Zijn lekker bij je boterham of gebakken in de oven. Al die kleurtjes maken het helemaal af.

Zie bijvoorbeeld: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,8270/kleurenmix

Carla Dekker

Schoonmaak

Ieder tuinvoorjaar begin ik met de grote schoonmaak. Een schoon canvas is nodig, weg met wildgroei en onkruid, er is een plan. Na dagen van hard werk is het resultaat een berg groenafval en strekkende meters zwarte aarde. Heerlijk. Maar vrijwel direct daarna steekt de twijfel op, want wat heb ik eigenlijk weggehaald? Dit jaar doe ik het anders, ik wacht. Gewoon even totdat ik echt dat stukje tuin nodig heb of tot ik zeker weet dat ik iets ongewenst weghaal. Het zal wat rommeliger ogen, maar de insecten zullen er denk ik blij mee zijn. Ik ben benieuwd wat er allemaal opkomt.

Steven

Met koriander het jaar rond

Al jaren zaai ik vroeg in de lente koriander, een snelle makkelijke groeier. Eerst heb je het plezier van het jonge blad voor in een gerechten. Eenmaal in bloei knip ik takken af voor in veldboeketten. En als aan het einde van de zomer het zaad rijp is, gebruik ik dat ook weer (al dan niet gemalen) door gerechten.

Zo ging het vele jaren. Korianderblad in de lente en zomer. Daarna de bloemen en het zaad. En dan stopte het.

Afgelopen herfst hadden we veel kiemplantjes van gevallen zaad. Die heb ik in een vrijgekomen bonenbed gezet en zo hadden we al snel daarna weer vers korianderblad. Blad oogsten kon de hele winter door; in de winter gaat de plant niet bloeien. En zelfs de vorst- en sneeuwperiode hebben ze overleefd.

Door deze ervaring is mijn tip: Zaai koriander ook aan het einde van de zomer, dan heb je er in de winter plezier van, en hoef je geen dure en veelal in plastic verpakte koriander te kopen.

Ineke van Zwaal

Dit vind je misschien ook interessant...