Een lesje in accepteren

De tuin van… Else Jongsma

Sinds twee en een half jaar heb ik een tuin bij Abstede op de zuidzijde. Daarvoor deed ik drie jaar ervaring op met een moestuintje op Koningshof. We deden aan stadslandbouw op een ecologische manier en er kwamen trendy mensen op af. In deze tijd wil iedereen op een ecologische manier zelf haar/zijn groentes verbouwen was mijn verwachting.

Tijdens mijn ‘sollicitatiegesprek’ met het bestuur van Abstede werd mij enigszins bezorgd gevraagd of ik ook bloemen op mijn grond wilde gaan zetten. Natuurlijk wilde ik Oost Indische Kers en Goudsbloemen tegen de luis en nog zo wat nuttige bloemen, maar opmerkelijk vond ik die vraag wel. Op mijn beurt verwonderde ik me over wat ik aantrof aan mijn kant van de Minstroom. Er zijn nogal wat  tuinen waar de nadruk ligt op siergewassen in tuinen waar je niet zo heel veel aan hoeft te doen en waar niet de nadruk ligt op groentes opkweken zoals ik dat gewend was met stadslandbouw.

Voor mezelf heb ik nu een goed evenwicht gevonden tussen het nuttige en aangename. Ik wil groentes kweken maar wel met een romantische, nostalgische sfeer er omheen; een eetbare tuin die ook mooi is en waar ik blij van word als ik haar zie. Om dit te realiseren en omdat ik van ontwerpen houd is mijn indeling ontstaan op kladblaadjes en daarna op de tekentafel. Met de pruimenboom van mijn voorgangster als uitgangspunt en een klein grasveldje er omheen om in te verpozen. Voor een intieme sfeer heb ik de bessenstruiken (ook een erfenis) daar omheen gezet. Ook belangrijk: de paden lopen enigszins rond en zijn gemaakt met natuurstenen (tweedehands via Marktplaats). Om het centrale grasveldje heb ik zes vakken met de verschillende type gewassen die elk jaar een vak doorschuiven (wisselteelt). Verder heb ik een vaste kruiden rand en enkele randen met wilde bloemen en een roos. Daarnaast zijn de vakken besprenkeld met wat bloemen en kruiden (dille!) die zichzelf uitzaaien en waar ik dankbaar gebruik van maak.

Maar dan de groentes verbouwen, daar komt heel wat kennis en ervaring bij kijken! En het weer en (onzichtbare) insecten en ziektes kunnen op de loer liggen. Ik probeer het proces zo goed mogelijk te begeleiden door veelvuldig het dikke handboek van Veld ‘Ecologisch tuinieren’ te raadplegen, daar heb ik ontzettend veel aan. En voor het overige heeft mijn controlezucht een goed lesje geleerd in accepteren.  

Zie hier mijn tuin van Eden waar ik graag ben en veel in werk èn waar ik samen met mijn partner Nol een heel jaar rond uit kan eten, als de natuur ons goed gezind is.

Dit vind je misschien ook interessant...