Rara wie ben ik?

Ik heb stekels dus pas op met mij te plukken!

Ik kom in het wild voor.

Je kan mijn vruchten eten van juni tot en met augustus. 

Ik doe het goed in de zon, maar ook in de halfschaduw.

Ik ben knapperig in je mond en daarna zoet en enigszins zuur.

Weet je het al? Juist ja! Ik ben een kruisbes!

Kras

Kort geleden had ik nog bloemetjes waar de hommels rond stoven. Maar mijn bessen zie je met de dag groeien. En nog even en mijn eerste rood-paarse, gele of groene vruchten kunnen gegeten worden. Als je een vroege struik hebt tenminste, want aan de latere struiken zijn mijn vruchten pas in augustus rijp. Dus als je slim bent plant je meerdere rassen aan zodat je de oogst kunt spreiden en de hele zomer bessen hebt. Zie daarvoor:  https://www.kruisbes.nl/rassen/ 

Wel oppassen met plukken want je hebt zo een kras te pakken van mijn stekels. Die heb ik omdat ik in het wild voorkom en me daar moet verdedigen tegen allerlei beesten die mijn vruchten willen stelen. 

Stekkie

Ik word zoals gezegd bestoven door insecten maar kan ook vruchtzetten door zelfbestuiving. Waarom dat is? Zo is het vaak in de natuur. Als de insecten het niet doen, doen we het een beetje zelf. Wel minder goed voor de variatie in ons DNA.

Ik heet trouwens in het latijn Ribes uva-crispa en ben familie van de aalbes en de zwarte bes. Waarom ik kruisbes heet? Sommigen denken dat omdat ik harig ben, een soort kroes haar. Maar dat vind ik zelf vergezocht.

Je kan mij vermeerderen door een tak af te leggen. Hoe doe je dat? Gewoon een steen op een lage tak leggen, dan vorm ik wortels waar ik de grond raak. Je kunt ook een stek van mij in de grond steken. Heel makkelijk dus.

Ik hou overigens niet van natte voeten, dan zou ik wel eens dood kunnen gaan. Dus natte winters mogen van mij tot het verleden behoren. 

Als ik zoet ben kun je me zo van de struik opknabbelen, ik knap dan zo lekker in je mond. Als ik wat zuurder ben, ben ik zeer geschikt voor frisse jam. 

Ben je al overtuigd dat je mij in je tuin wil hebben? Vraag dan aan iemand een stekkie. Een beetje mest een beetje zon. Doet het best op het balkon. Nou nee, dat laatste niet, toch liever in de tuin…. 

Geniet van mijn eerste vruchten binnenkort! 

Opgetekend door Lara van den Bosch

Dit vind je misschien ook interessant...