Gespot: Alpenwatersalamanders
Twee alpenwatersalamanders scharrelden op 6 juni rond langs de rand van mijn compostvat. Ze zaten onder wat vochtige bladeren, stenen en wat compost. Dat het alpenwatersalamanders zijn, stelden mijn hulptuinder Marijke en ik vast vanwege hun fel oranje buik en bijna zwarte landkleur. Deze salamanders (8-12 cm lang) komen in Nederland voor, vooral in Noord-Brabant en Limburg. Nu dus ook in Utrecht op ons tuinencomplex.
Watersalamanders zijn tien maanden per jaar landdieren. Ze overwinteren op een beschutte plaats: onder bladeren, stenen en stukken hout.
In maart verlaten ze hun winterplaats en gaan op zoek naar water om zich voort te planten. De Minstroom ligt ongeveer vijfentwintig meter van mijn tuin vandaan en het vijvertje van mijn buurman Wouter is een kleine twee meter van mijn compostvat verwijderd. De voortplantingstijd duurt tot ongeveer half mei. De meeste alpenwatersalamanders gaan na het afzetten en bevruchten van de eitjes weer het land op.
Het schijnt dat ze zich verspreiden naar de tuinen met begroeiing en bladeren waar behalve een schuilplaats ook voedsel te vinden is zoals slakjes, wormen, larven en insecten. Het zou een teken kunnen zijn dat mijn tuin door het gebruik van champignoncompost dit jaar aanzienlijk verbeterd is.
Catharina Van Heel
Dat er salamanders op onze tuinen leven was al bekend. Dit zijn kamsalamanders. Lees ook: De vijver van Renate en Frans…