Inspiratie

In deze rubriek plaatsen we filmpjes of berichten die kunnen inspireren bij het tuinieren

Dit is een uitzending van RTL Utrecht over de tuin van Wim Baas uit Westbroek. Wim Baas heeft gewerkt als chemicus van de Universiteit Utrecht. Maar hij heeft zich gespecialiseerd in de ‘chemie’ van planten en hun omgeving. In de oude hortus aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht (nu universiteitsmuseum) had hij vroeger zijn werkplek. Een gouden tijd. Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de driehoek van bodemschimmels, mieren en planten. Planten, mieren en bodemschimmels hebben elkaar nodig. Samen vormen zij een world wide web. In de tuin past Wim zijn wetenschappelijke inzichten toe. Hij kan zeer boeiend vertellen over de samenhang tussen bodemfactoren (kalk, humus/veen, mineralen, bacteriën en bodemschimmels) en de plantengroei.

De Moeras- en stinzenplantentuin van Wim Baas 

Deze natuurrijke tuin van 8000 m2 ligt naast een moerasreservaat waarvan de biotopen doorlopen tot in de tuin. Er groeien zeldzame trilveenvormende planten zoals krabbescheer, slangewortel en moerasvaren. Ook zijn er diverse biotopen met kalk- en humusminnende stinzenplanten (ingeburgerde exotische bol-, knol- en wortelstokgewassen). In de tuin komen verder zeldzame moerasplanten voor als het vleesetende blaasjeskruid en veel wilde orchideeën. Wim Baars (ecoloog) geeft ter plaatse advies (ook stinzenplantenlezing mogelijk, bijvoorbeeld voorafgaand aan groepsbezoek). Adres: Kerkdijk 1263615 BJ  Westbroek

De commissie Natuurlijk Tuinieren stelt dan ook voor om in het voorjaar van 2017 een bezoek te brengen aan Wim Baas en zijn tuin.

 

Dit vind je misschien ook interessant...