Mijn tuin, mijn paradijs

Mijn tuin is een moestuin waarin ik biologisch tuinier. Ik hoor wel eens dat sommigen een moestuin een ‘productietuin’ noemen. Dat is onwetendheid. Een moestuin is een groentetuin.

foto tuin Angeles

In mijn tuin krijgen, behalve groenten, ook bloemen hun welverdiende plek onder de zon. Niet alleen omdat ze een lust voor mijn oog zijn, maar ook voor het biologische evenwicht. Daardoor wemelt het er van de vrolijke insecten, zoals bijen, hommels en vlinders. Sommige bloemen, zoals bijvoorbeeld goudsbloemen, afrikaantjes en Oost-Indische kers zijn belangrijk voor de combinatieteelt, waarmee insecten die schadelijk zijn voor de groenten op afstand worden gehouden. Ik heb hier geen vliegenmepper nodig.

Ik kan uren achterelkaar in mijn paradijs bezig zijn en vergeet dan de wereld en de tijd. Heerlijk! Zomers werk ik soms door tot de duisternis invalt. Dan kom ik thuis met manden vol courgettes, sla, bonen, bloemen en aardappelen. Ook leuk vind ik het om wat moeder natuur en ik voortbrengen met anderen te delen, om weg te geven. Vitamientjes! En dan ook nog de babbelcontacten met de andere tuinders. Dat is nou mijn paradijs op aarde.

Angeles Gil

Dit vind je misschien ook interessant...