Zeekool en Myoga

Erik blikt terug op zijn “mini-landgoed”, waar hij jarenlang op natuurvriendelijke wijze en zonder te haasten allerlei exotische dingen verbouwde. Hij vertrekt nu naar Vorden en laat een prachtige tuin achter voor zijn opvolger.

Afscheid van mijn mini-landgoed

In 1990 vroeg een huisgenootje of ik mee wilde doen met haar nieuwe moestuin. Zij haakte al gauw weer af, maar gelukkig (dat kon toen nog) mocht ik de tuin houden. Niet gehinderd door enige kennis van zaken veranderde het akkertje langzaam in een tuin. Om te voorkomen dat ik te hard ging rennen, legde ik schuine paden aan met veel bochten. Na elke vakantie kwam er wat bij: zeekool uit Cornwall, myoga uit Japan, een mediterraan kruideneilandje.

Vijver

Ik dacht dat ik maar wat deed op mijn tuin, tot ik op een dag ontdekte dat ik eigenlijk een landgoed in het klein had gemaakt. Met een boomgaard (1 appelboom), een schaduwbos (onder een geknotte tamme kastanje), groentebedden, bloemenborders, een fruittuin en een kas(je). Het enige dat miste was een vijver.

Klei

Deze zomer zijn we verhuisd naar Vorden, waar ik om het huis ruimte heb voor een iets groter landgoedje, met vijver. Bij de lokale volkstuinvereniging aan de Baakse Beek kunnen we volgend voorjaar al terecht. Na 50 jaar leven op de klei heb ik deze zomer geleerd hoe droog zandgrond wordt, en dat engerlingen echt wel een probleem zijn.

Babbelen

Elke keer als ik nu nog het Abstede complex op loop, besef ik me hoe overweldigend groen het is. En hoe bijzonder dat is, al helemaal in een stad. Dat we dat, ieder op ons eigen tuintje en tegelijk ook samen, mogen onderhouden is een soort gelukkig toeval: zoveel groen, zoveel leven, zoveel leuke mensen om mee te babbelen en te werken. Dat is iets wat ik nooit had kunnen bedenken, maar wat me veel plezier en geluk heeft gebracht.

Afscheid

Het afscheid van de drukte van de stad viel ons niet zwaar, maar mijn tuintje op ons complex zit toch wel diep in mijn hart. Dat afscheid is wel een dingetje, zal ik maar zeggen. Ik wens jullie alle goeds en nog vele, vele gelukkige jaren op Abstede.

Erik Robbemont

We gaan je missen Erik. Dank je wel voor je inzet en we kijken terug op veel gezellige bijeenkomsten met de Commissie Natuurlijk Tuinieren.

Dit vind je misschien ook interessant...