Wat doen we dit voorjaar

Tuintips van tuinders

De handen kunnen weer de grond in. Marian, Raymond en Aqualine vertellen over hun goede voornemens voor dit voorjaar, de lessen die ze geleerd hebben en de lessen die ze hopen te leren. Plus een recept. Over augurken, meiraap, knolvenkel, Nieuw-Zeelandse spinazie, aardpeer én – onontkoombaar? – zevenblad.

Zevenblad en augurken

Augurk / komkommer augustus 2020

Elk jaar heeft de tuin nieuwe verrassingen voor me. Afgelopen jaar was er echter een minder leuke verrassing: een van mijn perken werd overwoekerd door zevenblad. Na het verwijderen van een zwarte bessenstruik zit deze woekeraar in mijn tuin. Het met de riek zoveel mogelijk verwijderen van deze plant heeft me niet geholpen.

Op internet vond ik een tip die ik aankomend jaar ga proberen. Via via was er een advies van een kweker om aardappelen te poten daar waar het zevenblad groeit. Mijn wisselschema ga ik nu aanpassen. En daarnaast ga ik ook het opkomend zevenblad afknippen. Het blad ga ik op de grond leggen om de bodem te voeden. Deze tip heb ik van iemand van de vereniging. Hopelijk gaat het me wat opleveren.

Het komend jaar ga ik weer augurken zaaien. De plant doet het zo goed in mijn tuin dat er augurken in overvloed zijn. Omdat ze rauw wat bitter zijn at ik ze alleen op mijn boterham met kaas. Dit jaar ga ik ze inmaken. Een recept heb ik al gevonden en ook de potjes heb ik al bij elkaar gespaard.

Recept

Benodigdheden: steriele potten.

Ingrediënten

 • 2 kg augurken
 • 125 g zout
 • 500 ml witte wijnazijn
 • 300 ml witte wijn
 • 350 ml water
 • 200 g suiker
 • 6 g peperkorrels (2tl)
 • 6 g korianderzaad (2tl)
 • 3 g karwijzaad (1tl)
 • 3 g anijszaad (1tl)
 • 30 g verse dilletakjes

Werkwijze

Stap 1. Snij grote augurken over de lengte in vieren. Kleine augurken kun je heel laten. Los 100 g van het zout op in 2 liter water, zet de augurken in het zoute water (om te pekelen), dek af en laat 24 uur staan. Giet ze af en spoel ze goed af met schoon water.

Stap 2. Breng de azijn, witte wijn en water met de suiker en het zout tegen de kook.

Stap 3. Verhit de peperkorrels, koriander-, karwij- en anijszaad in een steelpannetje (zonder olie of boter) tot de specerijen hun geur afgeven.

Stap 4. Doe de augurken in de potten. Verdeel de takjes dille en specerijen ertussen.

Stap 5. Laat het azijnmengsel koken en schenk het kokend heet op de met groenten gevulde potten. Zorg ervoor dat de groenten helemaal onder staan. Vergeet niet de potjes eerst te steriliseren.

Overwinterende venkel 19-03-2020

Marian op de Woerd

Meiraap en knolvenkel

Bij de gedachte aan het voorjaar word ik blij. Na de grijze en natte januari en februari maanden biedt de moestuin mij weer een mooie plek om van het buitenleven te genieten. Elk jaar weer schenkt de tuin mij heerlijke aardbeien en rabarber, hiervoor hoef ik nauwelijks enige moeite te doen. Afgelopen twee jaren heb ik geprobeerd om knolvenkel te telen, het geen mij niet lukt. De knolvenkel groeit wel, echter er ontstaat geen knol. Tips van mede tuinders zijn welkom! Met een gouden tip ga ik het nog een keertje proberen.

De komende weken ga ik meiraap zaaien, voor mij een onbekende groente. Bij de gedachte dat deze groente al in mei, juni geoogst kan worden worden, groeit mijn enthousiasme.

Raymond Welhuis

Nieuw-Zeelandse spinazie en aardpeer

Aardperen om geplant te worden

Samen met Elske heb ik sinds twee jaar een tuin op het Stroesterrein. Waar ik echt enthousiast over ben is Nieuw-Zeelandse spinazie. Deze spinazieplanten groeien heel makkelijk en leveren veel blad. Tijden van droogte lijken de plant nauwelijks te deren en de slakken vormen geen grote concurrent. En ook handig: het komt elk jaar weer op. Ook ben ik enthousiast over aardperen omdat je die minder makkelijk kan kopen in de winkel en het een bijzondere groenten is. Aardperen worden ook wel topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok genoemd. Ik vind het een mooie plant. Het is familie van de zonnebloemen. Bij ons in de tuin kwamen alleen geen gele bloemen aan de planten. Ik vind het heel leuk als de planten hoog worden, maar dit zorgt natuurlijk wel voor schaduw, dus het is wel van belang goed na te denken waar je de plant zet. Je poot aardperen door knollen in de grond te stoppen. In de winkel van de moestuin (Utrecht) kan je (biologische) aardperen kopen (Laan van Maarschalkerweerd 2, 3585 LJ Utrecht). Ze moeten uiterlijk in maart, deze maand de grond in. De plant vraagt wel wat ondersteuning ter bescherming tegen veel wind. De plant kan woekeren lees je overal, maar niet als je goed oogst en aardperen zijn makkelijk op te graven.

Tot nu toe heb ik van de aardperen alleen nog maar soep gemaakt en die vind ik heel lekker. Op internet zijn ook veel andere recepten te vinden. Wat ik fijn vind, is dat aardperen in de grond kunnen/moeten blijven zitten totdat je ze wil eten. Je oogst dus alleen wat je wilt eten.

Persoonlijk valt me tegen hoe lang veel groenten houdbaar zijn als ze eenmaal geoogst zijn en vaak oogst je veel tegelijkertijd. Mijn vriezer heeft maar beperkt ruimte. Dus als iemand tips voor het langer houdbaar maken van groenten heeft, graag.

Aqualine Schulte

Dit vind je misschien ook interessant...