De perfecte aardappel

Beste tuinders, ik ben op zoek naar de perfecte aardappel om te telen in mijn tuin. Ik zoek hier al bijna vijftien jaar naar (zo lang tuinier ik al). Ik bedoel vooral de lekkerste. Graag jullie advies!

Mijn beste score was tot nu toe de opbrengst van mijn eerste jaar. Ik tuinierde toen op de Uithof waar nu de rugbyvelden liggen. Ik had twintig kleine biologische aardappeltjes gekocht bij Jos zijn natuurwinkel in de Twijnstraat, die ik gewoon in de grond had gestopt. Wat een genot om de riek in de grond te steken en voor het eerst mijn eigen aardappels te oogsten. En wat een smaak! Heerlijk vastkokend, smeuïg, maar helaas met zeer lage opbrengst.

Ik leerde daarna dat je ook poters kon gebruiken. Dat deed ik, ik kocht ze bij het tuincentrum. Eersteling, een vroege. Doré en vele andere rassen gingen door de jaren heen de grond in. Via een speciale beurs in de Botanische Tuinen kocht ik Ratte en Roseval. Erg lekker. Maar niet lang houdbaar. En niet zo heerlijk als die eerste.

Donald

Dit jaar had ik Donald, een middelvroege aardappel, kruimig en goed van smaak en een enorme opbrengst. En Apache, een tweekleurige (rood met geel), kruimige aardappel, ook met grote opbrengst, via het lijstje van Ellen. Toch, mijn vriend, Ewoud, vroeg mij wederom: kunnen we niet weer die eerste aardappels telen van vijftien jaar geleden die zo lekker waren. Helaas… ik heb geen idee meer wat het ras was. En Jos zijn winkel is er niet meer.

De truc met de aardappels uit de winkel kan overigens prima weet ik nu. Ik had geen ruggen gemaakt, wist ik veel, daardoor had ik waarschijnlijk een lage opbrengst. Meneer Achfie liet mij dit jaar zijn aardappeloogst zien: een hele kruiwagen vol dikke vette aardappels. Hoe deed-ie het, vroeg ik hem. Gewoon een aardappel in stukken snijden en poten. De aardappel groeit vanzelf uit tot plant. Dat komt omdat alle cellen in een aardappel zowel kunnen uitgroeien tot wortel als tot plant.

Sla-aardappel

Mijn zoektocht naar de perfecte aardappel duurt nog voort. Ik heb qua smaak voorkeur voor de vroege rassen. Het voordeel van de vroege oogst is ook dat je behalve smeuïge, vroege aardappeltjes ook weer grond tot je beschikking hebt, die je nog een keer kan inzaaien datzelfde jaar. De aardappels hebben de grond ook nog eens heel mooi rul gemaakt met hun worteltjes. Echter, vroege aardappels zijn minder lang houdbaar, late aardappels zijn de beste bewaaraardappels. 

En dan kruimig of vastkokend. Ik vind vastkokend dus lekker maar in het najaar eet ik vaak curries en stamppotten, dan is kruimig ook wel erg lekker. Al ben ik er sinds kort achter dat je ook prima vastkokende aardappels kunt stampen.

Overigens hoor ik ook vaak de term ‘sla-aardappel’. Wat is dat toch? Ik vermoed een vastkokende kleine aardappel die goed van smaak is en daarom lekker in salade is. Maar ik weet het niet zeker. Als ik het intyp bij Google krijg ik recepten voor maaltijdsalade met sla en aardappel.

Nogmaals, straks komt Ellen weer met haar lijstje aparte rassen. Welke zal ik dit jaar kiezen? Het is wel heel leuk steeds iets nieuws te proberen en te zien wat er uitkomt. Maar ik blijf verlangen naar mijn eerstejaars. Ach, misschien was het ook wel gewoon het feit dat het mijn eerste zelf geteelde aardappel was. Die smaakt uiteraard het beste.

Lara

Dit vind je misschien ook interessant...