Onderhoud tuingereedschap

De bijeenkomst waarop we gezamenlijk ons tuingereedschap onderhouden, gaat deze winter – vanwege het coronavirus – niet door. Het voordeel van samen aan de slag gaan, is natuurlijk dat je elkaar kunt helpen en advies geven. Het onderhoud is op zich niet ingewikkeld. Daarom hier enkele tips, zodat je het ook thuis kunt doen. 

Tips

– Maak je gereedschap schoon. Met een staalborstel haal je het ruwe vuil eraf. Met een warm sopje en een doek krijg je plantensappen eraf. Lukt dat niet (afdoende), gebruik dan Ars-Cleaner voor je scharen.

– Draag voor je veiligheid stevige tuinhandschoenen bij het slijpen.

– Je spade slijp je met een vijl. Zet je spade vast in een werkbank, of klem hem stevig onder je voet op een lichte verhoging en vijl het snijvlak in een hoek van 45 graden. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=jkrVOqQrZkE.

– Je snoei- en andere scharen slijp je met een wetsteen of een diamantvijl. Felco heeft een eigen wetsteen. Houd je schaar stevig vast. Je slijpt het snijvlak in een hoek van 10 tot 20 graden vanuit het ‘hart’ van de schaar naar de buitenkant in tien tot twintig draaiende of horizontale bewegingen. Daarna veeg je steen of vijl nog een keer in een draaiende beweging over de achterkant van het mes om bremzen weg te halen. Voel voorzichtig met een vinger of de schaar scherp genoeg is. Zo niet: herhaal de procedure nog een keer. Zie:

– Vet na het slijpen je schaar in met bijvoorbeeld een paar druppels lijn- of olijfolie.

– Overigens is het verstandig om je gereedschap elke keer nadat je het hebt gebruikt schoon te borstelen en in te vetten. En het regelmatig te slijpen, ook het liefst na elk gebruik. 

– Uitgebreide handleidingen vind je bij de Slijpuniversiteit: http://www.slijpuniversiteit.nl/slijp-advies/tuin-gereedschap-slijpen/.  

– Wanneer je de overtuiging dat je twee linkerhanden hebt niet kunt loslaten: ijzerhandel Langerak aan de Burg. Reigerstraat slijpt je snoeischaar voor € 3,-.

Dit vind je misschien ook leuk...