De verlengde arm van Geeske en Mirjam

‘Wat makkelijk is, is beter voor je lijf’

Aan ons eigen lijf hebben we niet voldoende als we gaan tuinieren. Gelukkig kunnen we met hulpmiddelen onze armen verlengen. Geeske Coebergh en Mirjam ten Brinke vertellen over hun favoriete gereedschap, en over tuingemak. 

Wat is dit?

Geeske: “Een tuinknielbankje.”

Mirjam: “Of tuinwerkbankje.”

Wat doet je ermee?

Geeske: “Het is handig als je dicht bij de grond moet werken, bijvoorbeeld als je aan het wieden bent. Je kunt het op twee manieren gebruiken. Als een knielkussen. Dan zit je tussen de poten, waaraan je je kunt opduwen bij het opstaan. Of als zitkrukje. Dan is het een bankje waarop je je vooroverbuigt. Ik zit er dan het liefst dwars op, alsof je op de rug van een paard zit. Dan werk ik afwisselend links en rechts van me. Het grote voordeel vind ik dat je je houding steeds kunt afwisselen, dat je steeds de positie zoekt die het meeste gemak geeft. Het voordeel ten opzichte van een knielmatje is dat dit bankje is gemaakt van beter materiaal. Omdat je een paar centimeter boven de grond op rubber zit, krijg je geen koude knieën. Het fijne van die van mij is dat hij opklapbaar is en in de gereedschapskist past. Dat hij niet van plastic is, maar van rubber en staal, vind ik ook fijn.”

Mirjam: “Als je zit in de hoge stand van het bankje kun je makkelijk in je heupgewrichten, naar voren buigen en belast je je rug en knieën minder dan wanneer je gebukt werkt. Let er wel op dat je je rug recht houdt. Je billen zijn veel sterker dan je rugspieren. Met je rug moet je niet tillen. Rijstplanters werken ook altijd vanuit de billen en niet vanuit de rug. Als ik op de tuin aan de slag ga, pak ik altijd eerst dit ding uit de schuur. Omdat het makkelijker is, en als het makkelijk is, is het beter voor je lijf. Het voordeel van het plastic bankje vind ik dat je in de hoge stand geen last hebt van randen en makkelijker alle kanten op kunt draaien.”

Hoe leerde je dit gereedschap kennen?

Geeske: “Van Mirjam. Ik kreeg een uitnodiging van haar toen zij proefpersonen zocht om te onderzoeken wat Feldenkrais kan betekenen voor tuinders.”

Mirjam: “Daar moet ik even over nadenken. Ik denk dat ik op zoek ben gegaan toen ik als oefentherapeut ooit de vraag kreeg hoe je goed in de tuin kunt werken.”

Hoe kom je eraan?

Geeske: “Online gekocht, net aan het begin van de coronacrisis, bij de Wiltfang.”

Mirjam: “Die van metaal heb ik gekocht bij Welkoop. De plastic versie kun je onder meer bij Hornbach en Intratuin kopen. Eigenlijk zou iemand een houten bankje moeten maken, dat je dan als timmerpakket in elkaar kunt zetten.” 

Welk rapportcijfer geef je eraan?

Geeske: “Een 8. het geeft comfort tijdens het werken en minder spierpijn de volgende dag.”

Mirjam: “Ik zou zeggen… een 9, want ik pak het iedere keer als ik op de tuin bezig ga. Maar geen 10, want het zou van nog mooier materiaal kunnen zijn.”

Dit vind je misschien ook interessant...