De verlengde arm van Erik

‘In mijn bedden gebruik ik dit het meest’

Zonder ons gereedschap zouden we tamelijk onthand zijn. Erik Robbemont vertelt over een onbetaalbaar hulpmiddel.

Wat is dit?
“Een roestvrijstalen aspergesteker met essenheft van Sneeboer.”

Wat doe je ermee?
“Wanneer ik in mijn bedden bezig ben, is dit het ding dat ik het meest gebruik. Ik schoffel er kleine plantjes mee. Bij de kruipende boterbloem breek ik de wortels ondergronds, zodat ik de plant er makkelijk uit kan wippen. Omdat ik er diep mee de grond in kan, krijg ik de wortel van de paardenbloem met een hefboombeweging meestal in oogwenk omhoog. Maar ik doe er ook ‘positieve dingen’ mee: bij het verspenen van kleine plantjes gebuikt ik dit gereedschap als een schepje. Verder oogst ik er wortels mee. Die geef ik er dan net dat zetje mee zodat ze uit de grond komen zonder te breken. Voor het steken van asperges heb ik het nog nooit gebruikt. Ik heb ooit groene asperges in mijn tuin gekweekt, maar daar heb je dit ding niet voor nodig. Maar als iemand asperges heeft staan, kom ik graag eens helpen.”

Hoe leerde je dit gereedschap kennen?
“Volgens mij heb ik het een jaar of vijftien geleden zien liggen bij de Coöperatie Maasland-Westland in Nieuwegein, die inmiddels niet meer bestaat. Ik dacht onmiddellijk: wat leuk. Ik ben een verzamelaar van van alles, maar dat heb ik eigenlijk niet bij tuingereedschap. Ik zag niet direct wat ik ermee kon, maar ik heb een zwak voor mooi handgereedschap.”

Welk rapportcijfer geef je eraan?
“Een 9. Het ding is onbetaalbaar. Het is dat je er niet mee kan snoeien, want dan had ik het een 10 gegeven.”

Kees Bals

Dit vind je misschien ook interessant...