Een egelhotel

Els maakte dit najaar een overwinteringsplek voor een egel in haar tuin. Ze hoopt op een logé. 

Door verstening van hun leefgebied en door ziekte hebben de egels het moeilijk. In tien jaar tijd is 50 procent van alle egels verdwenen. Egels hebben steeds minder ruimte om te leven. Ze raken uitgehongerd, worden vergiftigd of overreden.
In tuinen kunnen zij hun benodigde voedsel vinden en een schuilplaats zoeken. Egels eten gevarieerd: slakken (tot wel veertig per dag), wormen, insecten – zoals  pissebedden, kevers, rupsen – en gevallen fruit. Het gebruik van slakkengif, ook ecologische, is uit den boze: ze worden er ziek van.

Bladerbed
Door in mijn moestuin egels een handje te helpen, hoeven ze minder lange afstanden af te leggen om genoeg eten te vinden. Om ze die mogelijkheid te bieden heb ik bij Natuurmonumenten een egelhuis aangeschaft en daar een plekje in de moestuin voor vrijgemaakt. In het huisje kunnen ze zowel overwinteren als de rest van het jaar slapen. En eventueel ook jonge egeltjes ter wereld brengen.
Egels geven de voorkeur aan een ‘rommelhoekje’ waar niet te veel bedrijvigheid is. Het huisje heb ik afgedekt met bladeren voor de isolatie met daar weer takken op. Ook hebben ze in hun huisje graag een bedje van bladeren.

Egels zoeken tussen oktober en december een plek voor de overwintering. Ik was wat aan de late kant voor de winterslaap, dus is het afwachten of er een is die het huisje heeft gevonden. Maar ik maak ook in de winter nog kans dat er eentje mijn egelhuis vindt omdat ze tussentijds op zoek kunnen gaan naar voedsel.

Huisegel
Ik ben trouwens wel benieuwd hoe vaak er egels bij ons in de moestuinen gespot worden. Ik hoor graag van anderen of dat zo is, waar dat was en hoe vaak.
Ik hoop natuurlijk hevig dat ik in mei, als ik het huisje schoon kan maken, kan zeggen dat er een ‘huisegel’ rondwandelt in de moestuinen.

Els Jongsma

Dit vind je misschien ook interessant...