Penne y patate
Dit jaar had ik veel mooie donkerpaarse basilicum op de tuin. En, hoewel een deel van de oogst was verbrand in de hitte, ook nog genoeg sperziebonen om een paar keer onderstaand recept te maken. Je kunt zelf kiezen of je de vis- of vegetarische variant maakt, met of zonder ansjovis. Het is een maaltijdsoep. Lekker na een middagje op de tuin of een andere activiteit.
Nodig:
400 gr aardappelen in stukjes
2 blikjes ontvelde tomaten in stukjes
350 gr sperziebonen
4 tenen knoflook uit de knijper
8 eetlepels olijfolie extra vergine
beetje fijngehakte peterselie
3 bouillonblokjes
200 gr penne (of andere pasta)
verse basilicum
peper
gedroogde basilicum
handje verse rozemarijn
(blikje ansjovis)
vers geraspte parmezaan (of belegen goudse)
blik of pot zwarte olijven
Doen:
Zet een grote pan op met de olijfolie. Gooi daarin de aardappelen, (ansjovis), knoflook en rozemarijn.
Bak even zachtjes een minuut of twee. Gooi dan de tomaten erbij, de peterselie, peper en
gedroogde basilicum.
Laat nog even pruttelen voor een minuut of vier.
Doe 1,5 liter water erbij en de drie bouillonblokjes.
Breng aan de kook en laat ongeveer twintig minuten zacht koken. Als het water kookt de boontjes erbij en de laatste acht (?) minuten de penne (ligt eraan hoelang ze moeten).
De laatste vijf minuten de olijven erdoor verwarmen.
Op tafel geraspte kaas over ieder opgeschept bord en verse basilicum naar keus.
Eet smakelijk!
Helène Kleijburg