Wat doen we deze zomer

Tuinders voor tuinders. Met deze keer zomertips van Jan Kees, Erik en Arien.

• juni 2019

Sla

Via via ben ik dit jaar op het spoor gekomen van Charles Dowding, een Engelse tuinder die werkt volgens de methode ‘no dig’ (niet spitten). Hij heeft diverse boeken geschreven en zet ook allerlei inspirerende filmpjes op You Tube. Zie: https://www.charlesdowding.co.uk/

Een tip die ik van hem heb overgenomen is dat ik mijn kropsla niet meer per krop oogst, maar steeds wat van de onderste blaadjes pluk (zoals je ook met boerenkool doet). Je kunt dan eerder beginnen met oogsten, je hebt minder last van slakken en, wanneer je verschillende rassen sla kweekt, kun je altijd een gemengde salade eten. 

Jan Kees van Duin

Zomerdekje

Veel gewassen houden van een gelijkmatig vochtige grond: bijvoorbeeld bietjes, wortels, uien en bonen. Als de zomer aanbreekt, bedek ik de bodem tussen die planten met het geknipte gras van mijn paden. Het laagje hooi houdt het zonlicht een beetje tegen, waardoor ik minder water hoef te geven. Het doet de bodem en de planten goed, en ook zaaisel komt beter op.

Lui tuinieren

Eetbare vaste planten geven oogst zonder zaaien, verspenen, dunnen, water geven, slakkenvraat, enzovoort. In het voorjaar genieten we van de broccoli-achtige spruiten van de zeekool. ’s Zomers is het wachten op de bloei van de myoga (Zingiber mioga), een Japanse gember die eetbare bloemknoppen geeft. We gebruiken ze als smaakmaker bij de inmaak. Lekker!

Erik Robbemont

Daslook!

Al jaren worstel ik met het onkruid wat alsmaar rondom mijn bessenstruiken opkomt.

Regelmatig schoffelen lijkt het enige wat paal en perk stelt aan dit euvel.

Nu ben ik niet een super enthousiasme schoffelaar, mijn polsen protesteren al snel wanneer ik bepaalde handelingen verricht en schoffelen is een daarvan.

Ik heb al eens geprobeerd met houtsnippers de boel in toom te houden, maar daar schoot o.a. het zevenblad toch weer doorheen.

Maar… ik kreeg een tijdje terug de ultieme tip van iemand van de tuindersvereniging, ik meen dat het Hein was. Waarom zou je daar geen daslook laten groeien? Daslook is een bosplant en houdt van schaduw, twee vliegen in een klap.

Daslook kan je prima vermeerderen, je neemt een pol en dunt die uit door het bolgewas uit elkaar te halen.

Dat is mijn nieuwe plan voor de komende tijd. Onder al mijn bessenplanten daslook plaatsen en dan volgend voorjaar heerlijke daslookpesto maken. Mmmmm, ik kijk er nu al naar uit!

Arien van Veen

Dit vind je misschien ook interessant...