Gespot op de tuin…

Hans spotte eind 2021 deze Blauwe Reiger op de oever van de Minstroom

Nog meer leven in de composthoop

Het wordt kouder. Nergens fijner om weg te kruipen voor deze huismuis dan in de composthoop.

foto: Kees – september 2019


Leven in de composthoop

Het is iedere keer een beetje oppassen als je compost uit je hoop haalt. Je komt altijd van alles tegen en nu dan deze mooie bewoner. Het is een salamander. Voor de voortplanting leven ze in het water, maar een deel van het jaar leven ze op het land waarvoor hun huid zich aanpast. De composthoop geeft de warmte en vochtigheid die ze tijdens de landfase nodig hebben en de grotere diepere vijvers op ons complex geven hen de gelegenheid om zich voort te planten.

foto: Ellen – 22 augustus 2019


Parende Icarusblauwtjes

Parende Icarusblauwtjes op smeerwortel, links het iets blauwere vrouwtje, rechts het mannetje met meer bruin en groen. Het Icarusblauwtje komt zeer algemeen voor in Nederland, in het bijzonder in kruidenrijke graslanden en ruigten. De rups leeft vooral van klavers.

In tegenstelling tot veel andere soorten blauwtjes heeft het icarisblauwtje eigenschappen die ‘m in staat stellen ook in sterk veranderende landschappen te overleven. Zo kan het snel geschikte nieuwe leefgebied veroveren, kunnen er veel eitjes worden geproduceerd, ontwikkelen de rupsen zich snel en kan de soort in verschillende rups stadia overwinteren.

Geef je waarnemingen op de tuin door aan waarnemingen.nl
Zó zetten we onze vereniging sterker op de kaart.

foto: Lara – voorjaar 2019

Dit vind je misschien ook leuk...