Hagen knippen

Boek in de tuin

Soms lijkt het alsof we leven in een tijd van hekken, muren, hagen en andere barrières. Een muur moet Amerika afsluiten van Mexico. De Middellandse Zee moet een onneembare slotgracht worden. Wonen in een gated community is de natte droom van menig gefortuneerde stedeling. En dan is er nog dat nieuwe park, bedoeld als ontmoetingsplaats, waar toch echt een hek langs moest komen, omdat anders mensen van de andere kant van het park zomaar ‘onze buurt’ in kunnen lopen. 

Maar ik vrees dat het iets van alle tijden is, dat het iets diep menselijk is. Net zo als de drang om je niet door zo’n versperring te laten weerhouden. Ik herken het bij mezelf, de behoefte om mijn eigen hofje zo goed mogelijk af te sluiten van de rest van de wereld, maar ook dat een hoog hek de nieuwsgierigheid prikkelt naar wat daar achter zo goed moet worden beschermd. Soms maakt het zelfs de puber in mij wakker die de hindernis wil nemen.

In de verte kijken

Het kan ook anders.

In ‘Bult’, de debuutroman van Marieke De Maré, gaat de jonge vrouw wonen op een heuvel die de naam Bult draagt. Eigenlijk zocht ze een huis op een heuvel waar geen andere mensen wonen. De oude vrouw en de lange slanke man wonen al op Bult, maar haar makelaar – de dominante dame – heeft de jonge vrouw verzekerd dat ze die zelden zal zien. ‘Het enige wat je misschien nog moet doen, is een haag planten.’

Maar de oude vrouw komt haar taart brengen en de lange slanke man wil filosofische gesprekken voeren en de jonge vrouw zegt ondanks haar voornemens geen nee. Zo groeien drie eenzaten, die alle drie een gemis met zich meedragen, langzaam naar elkaar toe.

Die haag, op de grens van de tuin van de oude vrouw en de jonge vrouw, speelt daarin een grote rol. Want die  haag, hoe jong en dun nog, moet worden geknipt, en dus spannen ze een touwtje zodat ze dat recht kunnen doen. De jonge vrouw zegt: ‘Het lijkt alsof wij al jaren hagen knippen.’

De tweede keer knippen ze zonder touwtje. De nieuwe jonge haag ziet er heuvelachtig uit. En grillig. De oude vrouw en de jonge vrouw drinken de hele avond wijn met elkaar. 

De derde keer is de oude vrouw al snel moe en gaan ze zitten en in de verte kijken. Ze nodigen de lange slanke man uit en vragen of hij wil helpen bij het knippen.

Zo kan het ook gaan als je een haag plant en dat is een zeer geruststellende gedachte.

Kees Bals

Marieke De Maré, Bult, Uitgeverij Vrijdag (133 pagina’s).

Dit vind je misschien ook interessant...