Uienquiche van de zomerborrel
Voor de zomerborrel op 17 juli nam Nol een uienquiche mee. Veel mensen vroegen hem om het recept.
Neem vijf gele en vijf rode uien (middelmaat) en snijd deze in halve ringen.
Bak deze – constant roerend – met een scheutje olijfolie op redelijk hoog vuur tot ze beginnen te slinken. Voor een wat hartigere smaak kun je eventueel ansjovis meebakken tot deze is opgelost.
Vervolgens laat je ze op laag vuur garen tot ze mals aanvoelen. Dat kan makkelijk een half uurtje duren.
Op het laatst kun je voor de smaak nog zwarte olijven toevoegen. Gebruik daar goede, smaakvolle olijven voor. Niet die uit blik, want die zijn versneld ‘gerijpt’ door er zout aan toe te voegen.
Zout en zwarte peper naar smaak. Voorzichtig als je ansjovis gebruikt.
Je kunt bladerdeeg of taartdeeg gebruiken. Beiden laat ik even in de oven dichtschroeien om te voorkomen dat de bodem te nat en papperig wordt. Doe dat niet te lang: je doet de uien erop vóór dat het deeg gaar is.
Laat in de oven garen tot het deeg mooi bruin is.
Smakelijk!
Nol van Dongen