Wat doen we deze herfst


(maar vooral in het volgend tuinseizoen)

Het najaar is de tijd om te oogsten, om de tuin winterklaar te maken (het liefst zonder ‘neutronenkorrels’), én om plannen te maken voor het komend jaar. Marijke, Alet en Helène geven tips.

Bittere teleurstelling

“Moestuinieren is omgaan met teleurstellingen ”, heb ik wel eens gelezen en iedere tuinder weet wat daarmee wordt bedoeld: zaaisel dat niet opkomt, schimmel in de tomaten, sla opgegeten door de slakken… De lijst is eindeloos.

Onze tuin gaf dit jaar bijna het omgekeerde beeld. Het leek wel of alles meeviel: wonder boven wonder toch peren in het perenboompje en wat een boel appels dit jaar en bessen! En het zaaisel korenbloemen dat zo goed is opgekomen. En de sla en de bonen… Meer, mooier, lekkerder, beter, groter… Of zou het verbeelding zijn?

Natuurlijk is er ook weer een keerzijde, zoals bij alles. Neem de courgette. Voordat je het weet zijn ze reusachtig, maar klein zijn ze op hun best. Te groot verliezen ze hun smaak, hoogstens nog bruikbaar voor soep. Iedereen weet het natuurlijk al maar ik herhaal hier ook nog maar weer eens even wat Janneke Vreugdenhil schreef in de NRC van 19 augustus jl.: helemaal niet goed zijn bittere courgettes. Eet die vooral niet, ook niet in de soep. Ze bevatten het gif cucurbitacine waar je echt ziek van kunt worden of zelfs dood aan kunt gaan. Haar advies bij een bittere courgette: uitspugen en je mond spoelen.

Hoe voorkom je – oh, teleurstelling! – de dood ten gevolge van een bittere courgette? Kweek ze niet in de buurt van hun familie zoals pompoenen, komkommers en kalebassen, eet niet van courgetteplanten die zichzelf hebben uitgezaaid en gebruik geen zaad van eigen kweek. Gewoon ieder jaar een zakje nieuw zaad kopen. Aldus Janneke Vreugdenhil. Of even op zaterdag naar het Janskerkhof.

Marijke Hofman

Asperges

Ik kan iedereen aanraden om asperges te gaan telen. Om te beginnen moet je een beetje geduld hebben, maar dat is het zeker waard. Ik heb jaar in jaar uit al vroeg in het seizoen, en vrijwel zonder werk, een flinke oogst groene asperges. Houd er wel rekening mee (ik heb daar indertijd niet aan gedacht) dat de planten in de zomer hoog worden en schaduw veroorzaken over de bedden ernaast.

Alet Wijga

Penne y patate

Dit jaar had ik veel mooie donkerpaarse basilicum op de tuin. En, hoewel een deel van de oogst was verbrand in de hitte, ook nog genoeg sperziebonen om een paar keer onderstaand recept te maken. Je kunt zelf kiezen of je de vis- of vegetarische variant maakt, met of zonder ansjovis. Het is een maaltijdsoep. Lekker na een middagje op de tuin of een andere activiteit.

Nodig:

400 gr aardappelen in stukjes
2 blikjes ontvelde tomaten in stukjes 
350 gr sperziebonen
4 tenen knoflook uit de knijper
8 eetlepels olijfolie extra vergine
beetje fijngehakte peterselie
3 bouillonblokjes 
200 gr penne (of andere pasta)
verse basilicum en gedroogde basilicum
peper
handje verse rozemarijn
(blikje ansjovis)
vers geraspte parmezaan (of belegen goudse)
blik of pot zwarte olijven

Doen:
Zet een grote pan op met de olijfolie. Gooi daarin  de aardappelen, (ansjovis), knoflook en rozemarijn.
Bak even zachtjes een minuut of twee. Gooi dan de tomaten erbij, de peterselie, peper en
gedroogde basilicum.
Laat nog even pruttelen voor een minuut of vier.
Doe 1,5 liter water erbij en de drie bouillonblokjes.
Breng aan de kook en laat ongeveer twintig minuten zacht koken. Als het water kookt de boontjes erbij en de laatste acht (?) minuten de penne (ligt eraan hoelang ze moeten).

De laatste vijf minuten de olijven erdoor verwarmen.

Op tafel geraspte kaas over ieder opgeschept bord en verse basilicum naar keus.
Eet smakelijk!

Helène Kleijburg

Dit vind je misschien ook leuk...