Op een moestuin heb je geen afval
Eigenlijk heb je op een moestuin, van dat wat er op groeit, nooit afval. Alles wat op je tuin gegroeid heeft, kan ook weer op je tuin verteren. Het kan daardoor op den duur weer in de kringloop opgenomen worden. En dat is heel mooi en bemoedigend, want daardoor blijft in principe alle grond en zijn bestanddelen op de plek waar het altijd al was, namelijk aan de Minstroom. Het echt afvoeren van ons terrein is niet nodig en moet je zelfs voorkomen, want je voert iets waardevols af.
Het leuke is nu juist dat je, op het aan je toevertrouwde stukje grond, een eigen kringloop kunt maken en dat de grond je er uiteindelijk voor bedankt met mooiere groenten. Hieronder een paar tips.
Composteren, verteren en als mulch
Onkruiden en al je groenafval kun je uitstekend composteren, of op een hoop laten verteren. Composteren is het mooiste, maar is wat moeilijker, je moet de hoop netjes opbouwen en verzorgen. Als je dat lastig vind of er geen tijd voor hebt kun je ook het groenafval van je tuin gewoon op een hoop in een hoekje van je tuin gooien en dan verteert het vanzelf, als je na een jaar de buitenkant er vanaf schept heb je in de kern hele mooie zwarte grond, die je weer over je tuin kunt verspreiden. Een truc om de hoop lager te laten zijn, is om voordat je begint met opbouwen, het plekje een spa diep uit te graven. Om de hoop een beetje bij elkaar te houden kun je er een 1 x 1 x1 m kist (of kleiner) om heen timmeren van pallet hout, of hout dat je kunt vinden in een container. Je hoeft het hout van de kist niet tegen rot te behandelen. Het duurt jaren voordat een kist serieus verrot is en dan timmer je gewoon er weer een nieuwe van sloophout. Maar een ‘kist’ uit gaas om vier paaltjes gaat ook. Dit is dan de oplossing voor het zachtere afval. Als je je zorgen maakt over het onkruid dat uit de hoop groeit kun je de hoop afdekken (met jute zakken, karton, worteldoek of dik landbouwfolie) en dan groeit het niet meer. Af en toe een gietertje water er over in de droge of warme tijden helpt de vertering. Een andere methode die ik nu gebruik, omdat ik ook wat fruitstruiken op de tuin heb, is dat ik het onkruid afval gewoon als mulch laag om mijn fruitstruiken gebruik. Mede doordat je er telkens weer bij gooit, heb je geen onkruid meer onder de struiken en de compost onstaat daar waar het ook gebruikt wordt (door de struik). De laag mag flink dik zijn. Het mesten van de struiken kan over de mulch laag heen. Mulchen rond groentes vind ik lastig (eigenlijk niet te doen), maar rond struiken is het heel handig, ook omdat het om vaste planten zo moeilijk is om het onkruidvrij te houden omdat je de wortels van de vaste planten niet mag beschadigen.
Iets om wel af te voeren
Het enige dat wel verstandig is om af te voeren, maar dan ook in een echte afval container: zijn aardappelloof aangetast door phytoftera en koolplanten met knolvoet. Wortelonkruiden, zoals kweekgras, hoef je echt niet af te voeren die kunnen gewoon op je eigen hoop. Ze verstikken vanzelf in de hoop, of onder een afdekking. Als je je echt zorgen maakt of ze zich gaan verspreiden laat je ze gewoon een poosje uitdrogen.
Takken op de hoop of in een paadje
Takken kunnen ook op een hoop en zullen ook op den duur verteren. Of je maakt er een takkenwal(letje) van. Dunne takken kun je verknipt ook onder je fruit struiken leggen. Verder heb ik ook goede ervaringen met het maken van paadjes van takken. Mijn tuin grens voor een deel aan overwoekerd terrein en dan kun met zo’n paadje een mooie barierre maken.
De truc is om een geul te graven circa een spa diep en twee spaden breed en die te vullen met takken bamboe en grof tuinafval. Je moet wel voldoende aanvoer hebben van grof materiaal, maar ik heb een andere tuinierster die me haar snoeiafval brengt en daar vul ik dan jaarlijks mijn paadje mee aan. Het is een klein beetje gepruts om langs de ‘schone’kant te spitten, maar het is wel te doen. En het is een uitstekende barierre naar een overwoekerd terein. Onkruid komt er niet doorheen, het materiaal van het paadje verteert in de loop van de tijd in de bodem.
Lees ook hoe je een composthoop kunt opzetten.