Wat doen we deze zomer

Eszter vond per ongeluk een vergeten groente. En Hans legt de kunst van het bonen leggen uit.

Neefje

Een paar jaar geleden kocht ik drie artisjokplanten, maar de bloem zag er uiteindelijk toch niet zo eetbaar uit. Met hulp van de handige app PlantNet ontdekte ik dat het familie van de artisjok was: kardoen 

De kardoen (het iets kleinere neefje van de artisjok) komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Daar werd de plant door de Grieken en Romeinen al vanaf de vierde eeuw voor Christus gegeten.

Eigenlijk heb ik dus een vergeten groente. Je kan een deel van de bloem eten, de ribben van de bladeren en zelfs de penwortels. Op Sicilië is het een lekkernij. Binnenkort ga ik het proberen. 

Belangstellenden kunnen altijd een stekje komen halen in tuin 32.

Eszter Kleine

Succesvol bonen leggen

De tuinders rondom mij complimenteren mij al jaren over het mooie veldje sperzie- en snijbonen in de tuin.

Wat is mijn ‘geheim tot succes’?

Ik ben al sinds mijn kindertijd geïnteresseerd in het weer en wordt in de familiekring een weerprofeet genoemd. Mijn vader zou zeggen: “Een profeet die brood eet” (om mij met beide voeten op de grond te houden).

Om succes te hebben bij het kweken van bonen is letten op de weersvoorspellingen belangrijk. Bonen komen niet goed op als het te nat of te koud is. Je loopt kans dat alle pootbonen verloren gaan. Traditioneel wachten tuinders daarom tot na de IJsheiligen (11-14 mei), al kun je op de website van het KNMI lezen dat door ons warmer wordende klimaat de laatste nachtvorst tegenwoordig vaak vroeger in het jaar wordt gemeten.

Dit jaar deden de IJsheiligen hun naam eer aan.

Veel tuinders trekken de bonen thuis voor en planten ze daarna in de tuin.

Bij mij gaan ze gelijk in de volle grond. Als ik midden mei bij de weersvooruitzichten zie dat het redelijk droog en vrij warm wordt, leg ik ze. Vooral een nachttemperatuur boven 10 graden is ideaal om de bonen na ongeveer een week boven de grond te zien komen. Met name als het droog is week ik de te planten bonen minimaal een uur in een laag water, waardoor ze beter ontkiemen. Eenmaal nat moet je ze wel allemaal planten.

Om de opkomende bonen meer kans te geven groot te worden zorg ik voor een net, dat weg kan als de plant enkele blaadjes heeft. Staan ze eenmaal goed boven de grond dan gaat het eigenlijk altijd goed. Is het super droog, dan helpt natuurlijk een gieter water.

Wil je niet alle oogst tegelijkertijd, dan kun je tot rond de langste dag (21 juni) een nieuw veldje aanleggen. Eind juni bonen leggen kan bij een warme herfst nog tot oogst leiden.

In onze tuin verbouwen we tegenwoordig alleen laagstammige bonen (ook de snijbonen), maar er zijn natuurlijk ook allerlei klimbonen.

Succes ermee.

Hans Campman 

Dit vind je misschien ook interessant...